nieuwebannerclaudia.jpg

M-N-O-P
Home
De meren
Malawi en Tanganyika aquarium
Mbuna aquarium
Malawi cichliden Database
Tanganyika cichliden Database
Ziekten
Medicijnen
Tips / Weetjes
Mijn aquaria
Aquaria bezoekers
Dagboek

Home Tanganyika database

poisson2.gif

Foto: Claudia Foto: Claudia

Neolamprologus brevis
 
Karakter:
 
De slakkenhuizen worden helemaal ingegraven, dat is eigenlijk hun kleine territorium en word tegen andere indringers ( vissen ) fel verdedigd. Een koppel deelt 1 schelp, dus als er gevaar dreigt zal eerst het vrouwtje het slakkenhuis in gaan en daarna het mannetje. Verder is het een zeer vreedzaam visje wat uitstekend geschikt is voor een Tanganyika beginner.
 
Inrichting:
 
Ze hebben graag een flinke zandbodem met een heleboel slakkenhuizen. De maximale aquarium maat is 80 cm. Planten worden met rust gelaten.
 
Kweek:
 
De mannetjes worden maximaal 5 cm en de vrouwtjes blijven rond de 3,5 cm. De mannetjes hebben een blauwe streep bij de ogen. Het vrouwtje legt de eieren in de schelp, de eieren komen na ongeveer 24 uur uit en na 6 dagen zwemmen de jongen vrij. De jongen worden zeker 2 weken verzorgd en verdedigd door het vrouwtje. Je kan ze opkweken met artemia naupliën, maar met heel fijn droogvoer lukt het meestal ook goed.
 
Voeding:
 
Artemia, mysis, krill, cyclops, witte-, zwarte muggenlarven en droogvoer.
 
Waterconditie:
 
Temp: 23 t/m 25 C
Ph: 7,5 t/m 8,0
Herkomst:
 
Tanganyika meer
 
Eigen ervaringen:
 
 

Foto: Claudia

Neolamprologus brichardi

 

Karakter:

 

Deze cichliden zijn erg territoriaal ingesteld. Ze kunnen het beste per koppel gehouden worden in een aquarium.

 

Inrichting:

 

Het aquarium moet veel holen bevatten. Je kan al een koppel Neolamprologus Brichardi houden in een aquarium van minimaal 60 cm, maar dan kan je er geen andere medebewoners bij plaatsen.

 

Kweek:

 

De kweek is vrij eenvoudig. Het vrouwtje zet de eitjes ( 30 – 100 ) af in een hol, na een paar dagen komen de eitjes uit en na een week zwemt het jongbroed rond. Het ouderpaar beschermen de jonge visjes enorm goed. Ze vormen hele broedkolonies. Volwassen exemplaren worden ongeveer 10 cm.

 

Voeding:

 

Artemia, cyclops, witte-, zwarte muggenlarven, mysis, krill en droogvoer.

 

Waterconditie:

 

Temp: 24 t/m 27 C

Ph: 7,3 t/m 8,8

 

Herkomst:

 

Tanganyika meer
 
Eigen ervaringen:

Foto: Johan Foto: Ruud

Neolamprologus leleupi

 

Karakter:

 

Deze cichliden ( 12 cm ) leven solitair ( alleen ) en hebben een aquarium nodig van minstens 1 meter. Het zijn hele goede rovers. Mannetjes en vrouwtjes zijn beide erg agressief in de broedtijd. Je kan beter maar 1 koppel in een aquarium houden omdat onderling ze nogal eens strijdlustig te keer gaan. Toch kan je deze cichlide makkelijk onderbrengen in een gezelschapsaquarium voor Tanganyika cichliden.

 

Inrichting:

 

Het aquarium moet veel holen en rotspartijen bevatten om de vrouwtjes beschutting te bieden.

Planten laten ze meestal wel met rust. Ceratophyllum en Anubias zijn zeer geschikt.

 

Kweek:

 

Leleupi’s vormen monogame koppels. De eitjes ( 250 stuks ) worden afgezet in holen. Beide ouders verdedigen het nest. Het vrouwtjes blijft meer bij de eitjes en het mannetje verdedigd het hol tegen andere rovers. De ouders zullen hun jongbroed niet opeten of ze moeten gestoord worden dan kunnen ze hun eigen jongen op eten.

 

Voeding:

 

Door Mysis en cyclops behoud je de mooie gele kleur verder eten ze krill, artemia, witte-, zwarte muggelarven, droogvoer en sticks.

 

Waterconditie:

 

Temp: 24 t/m 27 C

Ph: 7,3 t/m 8,8

 

Herkomst:

 

Tanganyika meer

 

Eigen ervaringen:

Foto: Claudia Foto: Claudia

Neolamprologus multifasciatus

 

Karakter:

 

De Multifasciatus is de kleinste slakkenhuiscichlide. De mannetjes worden 4 cm en de vrouwtjes 2 a 3 cm. Ze vormen hele kolonies in het aquarium.

 

Inrichting:

 

Deze cichliden kan je al in een 60 cm aquarium houden. De bodem moet uit zand bestaan zodat ze de lege slakkenhuizen goed kunnen ingraven. Voor iedere vis moet je eigenlijk 2 lege slakkenhuizen in het aquarium leggen.

 

Kweek:

 

De kweek is eigenlijk heel simpel. Het vrouwtje legt eieren in haar schelp en na een kleine week komen de eieren uit. Ze verblijven dan nog circa een week in de schelp voordat ze uit de schelp komen. Het jongbroed zal door heel de kolonie beschermd worden. Het is eigenlijk een grote familie. Het jongbroed kan opgekweekt worden met heel fijn stofvoer of artemia nauplien.

 

Voeding:

 

Artemia, cyclops, krill, witte-, zwarte muggelarven, droogvoer en sticks.

 

Waterconditie:

 

Temp: 24 t/m 27 C

Ph: 7,3 t/m 8,8

 

Herkomst:

 

Komt slechts voor in de Zambiaanse wateren van het Tanganyikameer.

 

Eigen ervaringen:

 

Claudia:

 

Ik heb deze cichlide in mijn bezit en ik begon met 3 exemplaren en heb nu een hele kolonie van ongeveer 25 stuks. Ze zitten apart in een aquarium maar ze passen zich ook goed aan als ik ze in een gezelschapsaquarium met andere Tanganyika cichliden plaats. Ze zijn erg brutaal en heel makkelijk om te houden. Echt weer een leuk beginnersvisje voor als je start met het houden van Tanganyika cichliden.

Foto: Claudia

Neolamprologus tretocephalus

 

Karakter:

 

Erg agressief tegen soortgenoten en andere Tanganyika cichliden. Cyprichromis soorten kunnen wel gehouden worden samen met de Tretocephalus omdat ze meer de hogere waterlagen bewonen. De N. tretocephalus kan 15 cm worden.

 

Inrichting:

 

Deze cichlide heeft een ruim aquarium nodig van zeker 1.50 meter. Het aquarium moet veel rotspartijen bevatten vanwege het agressieve gedrag van deze cichliden.

 

Kweek:

 

Kweek gaat vrij moeilijk. De eieren worden afgezet in een hol. Na 48 uur komen de eieren uit.

 

Voeding:

 

Artemia, mysis, krill, cyclops, witte-, zwarte muggenlarven, mosselvlees, garnalen, koolvisfilet, droogvoer en sticks.

 

Waterconditie:

 

Temp: 24 t/m 27 C

Ph: 7,3 t/m 8,8

 

Herkomst:

 

Wordt aangetroffen in overgangszones, op diepten van 5 tot 15 meter.

 

Eigen ervaringen:

Home Tanganyika database

Copyright © 2003-2006 claudiacichlids.tripod.com All rights reserved | Beheerder Claudia |