nieuwebannerclaudia.jpg

Malawi en Tanganyika aquarium
Home
De meren
Malawi en Tanganyika aquarium
Mbuna aquarium
Malawi cichliden Database
Tanganyika cichliden Database
Ziekten
Medicijnen
Tips / Weetjes
Mijn aquaria
Aquaria bezoekers
Dagboek

poisson2.gif

Tanganyika aquarium

Foto: Ruud

Tanganyika cichliden hebben een eigen aquarium nodig omdat de meeste Tanganyika cichliden agressief zijn. Deze groep vissen stelt het zeer op prijs als het aquarium rotsachtig is ingericht. Zodat de broedende vrouwtjes en de "zwarte schaapjes" zich kunnen terug trekken als ze veel achterna gezeten worden.
Ze leven in het Tanganyika meer op een pH van 9.0 en de temperatuur schommelt tussen de 23 en 29 graden, maar een pH tussen de 7,5 en de 8,5 en een watertemperatuur tussen de 23 a 26 graden is prima voor hun om zich prettig te voelen in een aquarium.
Als bodem is zand erg geschikt omdat heel veel Tanganyika's zand zeven door hun kieuwen om de laatste restjes voer te bemachtigen. De vissen tonen pas hun mooiste kleuren op een donkere ondergrond. Metselzand, donker kwarts ( quartz ) zand zijn zeer geschikt voor een bodem. Het is wel aan te raden om vantevoren het zand te wassen omdat er vaak vuil en kalkgruis tussen zit wat het water troebel ( witte waas ) kan maken.
In een Tanganyika aquarium kan je wel bepaalde stevige planten zetten zoals: Vallisneria, Anubias en Ceratophyllum. Deze planten hebben stevige bladeren waar de Tanganyika cichliden niet gauw aan gaan knabbelen.
De achterwand is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van een aquarium. Het voordeel van een achterwand is dat de vissen minder schrikken van voorbij lopende mensen. Vaak is het ook aan te raden om de zijwanden van het aquarium ook dicht te maken met een achterwandplaat. Zodat de vissen genoeg donkere hoekjes hebben om zich schuil te houden als ze bang zijn voor invloeden van buiten af.
Als je het aquarium gaat inrichten met stenen dan is het verstanding om op de glasplaat een laagje tempex ( piepschuim ) te leggen om krassen en scheurtjes tegen te gaan. Je legt eerst de stenen neer en dan pas het zand omdat cichliden nogal de neiging hebben om flink te gaan graven. Op deze manier voorkom je dat je steenpartij instort met alle gevolgen van dien. Je kan als decoratie een stukje kienhout in het aquarium leggen maar let dan heel goed op je pH waarde, want kienhout heeft de neiging om je pH naar beneden te halen en dat is voor Tanganyika cichliden niet goed.
Tanganyika cichliden eten eigenlijk allerlei soorten voer. De vissen zijn zo aangepast aan een leven in een aquarium dat ze eigenlijk alles eten wat je in het aquarium gooit. Daarom moet je goed bepalen wat nou echt gezond en goed voedsel is voor deze prachtige Tanganyika cichliden. Runderhart is verboden om te geven aan deze vissen omdat het heel veel dierlijke vetten bevat en vissen slaan de vetten op in hun lever en daardoor kan de lever verkleinen. De kreeftachtigen zoals Mysis, Cyclops en krill zijn uitstekend om te geven.

Malawi aquarium

Foto: Cor

Malawi cichliden hebben net als de Tanganyika cichliden een eigen aquarium nodig. Vooral de Mbuna cichliden stellen het zeer op prijs als het aquarium rotsachtig is ingericht.
De Malawi cichliden waarderen een pH van tussen de 7,8 en de 8,5. De watertemperatuur mag tussen de 23 en de 26 graden liggen. Boven de 30 graden kan dodelijk zijn omdat het water dan weinig zuurstof meer bevat. De inrichting is eigenlijk hetzelfde als bij een Tanganyika aquarium.
Malawi cichliden zijn ook hele goede gravers dus hier ook een plaatje tempex ( piepschuim ) op de glasplaat leggen voordat je de stenen en het zand in het aquarium plaatst.
In een Malawi aquarium kan je ook planten zetten zoals: Vallisneria, Javavaren, Anubias. Deze planten zijn sterk genoeg om te kunnen overleven bij deze vissen.
Deze vissen eten eigenlijk alles, maar het beste is om ze cyclops, artemia, zwarte-, witte muggenlarven en vlokvoer met een hoog plantaardig aandeel te geven. Runderhart is ook bij deze vissen verboden om te geven.

Victoria aquarium

Foto: Herman

Victoria cichliden kan je het beste houden in een aquarium vanaf 1 meter en moet minimaal 200 liter bevatten. Je kan deze cichliden houden in kleine groepjes, maar je moet er wel voor zorgen dat je meer vrouwen in het aquarium hebt dan mannen. Mannetjes zijn in de paartijd agressief tegenover andere Victoria cichliden, dus als je meerdere groepjes houd dan word de agressie gelijkmatig verdeeld over de groep.

Het aquarium moet vele schuilplaatsen bevatten om broedende vrouwtjes rust aan te bieden als ze achterna gejaagd worden door de mannetjes. Het materiaal voor de bodem is niet zo belangrijk maar fijn grind / zand is wel aan te raden omdat de mannetjes nogal graag broedkuilen graven.

Er zijn ook soorten Victoria cichliden ( zoals: Haplochromis Chilotes ) die in het zand / grind op zoek naar voedsel gaan bij zulke soorten mag natuurlijk geen scherp zand of split gebruikt worden. Je kan in het aquarium planten houden zoals hoornbladsoorten ( Ceratophyllum ), fonteinkruiden ( Potamogeton ) en Vallisnerias, verder nog Speerblad ( Anubias ), Javavaren ( Microsorum ) en Congovaren ( Bolbitis ). De waterkwaliteit moet neutraal zijn zo rond de 7,0 / 8,5 ph en als de temperatuur rond de 25 graden is afgesteld dan is dat prima voor deze cichliden.

 

Je moet met de voeding wel even goed opletten wat voor soort Victoria cichliden in je aquarium rond zwemmen. Je hebt namelijk viseters en algeneters ( aufwuchs ). Op een dieet van vlokvoer met een hoog plantaardig aandeel, afgewisseld met levende of diepgevroren muggenlarven, cyclops, watervlooien en pekelkreeftjes doen alle Victoria cichliden het prima.

 

De kweek is vrij gemakkelijk. Alle Victoria cichliden zijn muilbroeders. De moeder zorgt voor het jongbroed en na een draagtijd van ongeveer 21 dagen spuugt ze de jongen uit. Het jongbroed kan dan al zelfstandig eten en zwemmen, maar als er gevaar dreigt dan zullen ze nog wel enige tijd door de moeder in haar bek worden opgenomen. Het jongbroed kan je het beste met artemia nauplien en stofvoer groot brengen. Let op de meeste Victoria cichliden kunnen kruisen in een aquarium.

Copyright © 2003-2006 claudiacichlids.tripod.com All rights reserved | Beheerder Claudia |