nieuwebannerclaudia.jpg

Tips / Weetjes
Home
De meren
Malawi en Tanganyika aquarium
Mbuna aquarium
Malawi cichliden Database
Tanganyika cichliden Database
Ziekten
Medicijnen
Tips / Weetjes
Mijn aquaria
Aquaria bezoekers
Dagboek

poisson2.gif

Zwemblaas probleem oplossen:
 
Zwemblaas probleem komt vaak voor en meestal is het een aflopende zaak, maar er is hoop met een nieuwe methode: de water therapie.
 
De water therapie werkt als volgt:
 
Je moet de vis in een apart bak zetten en het waterniveau laten dalen tot de vis helemaal op de bodem rust, dus nog net onder water is. Dat hou je 4 dagen vol en dan ga je elke dag een klein beetje water erbij doen en dat hou je vol tot het aquarium weer helemaal vol is. Als de vis daar niet op reageert moet je de dagen dat de vis helemaal op de bodem rust verlengen. Je ziet al gauw genoeg hoe de vis daarop reageert. Daarnaast kan je de vis een kuurtje Bactifec van Colombo geven.
 
Ik heb zelf deze methode uitgevoerd op een Frontosa vrouw en die is na een half jaar genezen en zwemt nu weer vrolijk rond.

Sterkte van de verwarming:
 
Vermogen                  Aquarium inhoud
 
75 Watt                         tot 70 liter
100 Watt                       tot 90 liter
150 Watt                       tot 135 liter
200 Watt                       tot 225 liter
300 Watt                       tot 365 liter
2x 200 Watt                   tot 455 liter
2x 300 Watt                   tot 682 liter

Garnalenmix recept:

 

1 kg hele garnalen

1 kg groene erwten, diepvries

10 ml Spirulinapoeder

100 gram gelatinepoeder

10 druppels geconcentreerde multivitamines ( Optima )

 

Vermaal eerst de bijna ontdooide garnalen en erwten met een hakmolen tot fijne massa. Daarna worden het Spirulinapoeder en de multivitamines meegemixt. De gelatine wordt opgelost overeenkomstig de instructies op het pakje. Het moet een vloeibare, maar stevige brei worden zonder klontjes. De gelatine wordt grondig door de garnalenbrei gemixt. Daartoe wordt de massa beetje bij beetje met de gelatine gemengd om te voorkomen dat die te snel afkoelt. De gelatine blijft op een zacht pitje staan ( ongeveer bij 60 C ). Daarna wordt het mengsel ondergebracht in plastic dozen ( ijsklonthouders ) die gedurende enkele uren in de ijskast worden geplaatst. Omdat de voedingswaarde van het garnalenmengsel zo hoog is en tevens omdat het water er meer door wordt verontreinigd, kan het slechts eens per dag gevoerd worden.

Artemia ( pekelkreeftjes ) kweken:
 
Als eerste opfokvoer voor jonge visjes hebben de nauplius larven van Artemia hun nut goed bewezen. deze tot 15 mm lange kreeftjes leven in zilte binnenmeren, bijvoorbeeld in de centrale VS.
Artemia kan zgn. cysten produceren, geen echte eieren maar een meercellig ruststadium dat jarenlange droogte kan doorstaan. Deze cysten worden in het groot verzameld en in aquariumwinkels verkocht ( in buisjes van enkele grammen, tot literblikken ). Daarmee kan je op elk moment beschikken over een uitstekend voer voor jonge visjes.
Je hebt alleen een luchtpompje, een waterfles en een rubber stop met een doorvoerbuisje voor de luchtslang nodig. Zo'n setje is ook voor weinig geld in de aquariumwinkel te koop.
De waterfles vul je voor de helft tot tweederde deel met leidingwater, waarin je 1 - 2 theelepels jodiumvrij keukenzout oplost. Al naar behoefte voeg je een mespuntje tot enkele theelepels artemia eitjes toe. Je sluit nu de pomp en de luchtslang aan en geef je zoveel lucht in de fles dat het water voortdurend sterk in beweging is.
Het duurt 1 - 2 dagen voor de nauplien uit hun omhulsel komen en aan de jonge visjes kunnen worden gevoerd. Hoe warmer het water is ( tussen 20 en 30 graden ), des te sneller verschijnen ze. Zet dan de pomp af en wacht een paar minuten; de lege schalen stijgen naar het oppervlak, de piepkleine, roze nauplien verzamelen zich op de bodem en kunnen via een dunne slang worden afgeheveld.
In een zeer fijn zeefje vang je de nauplien op; het zoute water kan terug in de fles. Spoel de nauplien even af onder de kraan, om het zout te verwijderen en brneg ze in het aquarium. Men kan het beste in twee flessen tegelijk met tussenpozen van 1 - 2 dagen een kweekje opzetten, zodat het aanbod niet plotseling stokt.
De volwassen kreeftjes zijn als diepvriesproduct verkrijgbaar ( soms ook levend ). Ze vormen een uitstekend voer voor grotere vissen, omdat ze ballaststoffen bevatten en ook veel caroteenverbindingen, die de rode kleuren bij de vissen versterken.

 

Zout als medicijn:

 

Zout heeft geen antibacteriŽle werking omdat de meeste bacteriŽn veel hogere zoutconcentraties kunnen verdragen dan cichliden. Een geleidelijke verhoging van het zoutgehalte zal deze vissen eerder doden dan de bacteriŽn.

Zout kan ook een positief effect hebben. De reden daarvoor is gelegen in de osmotische regulatie van zoetwatervissen. Alle cellen van vissen bevatten 0.6 - 0.9 % zout, hetgeen betekent dat de cellen van zoetwatervissen meer zout bevatten dan het omringende water. Omdat het systeem streeft naar een evenwichtige toestand, proberen de zouten het lichaam te verlaten, terwijl het water probeert daarin door te dringen. Het is voor het water echter gemakkelijker om in het lichaam door te dringen dan het voor de zouten is om datzelfde lichaam te verlaten. Om die reden moeten zoetwatervissen het overtollige water zien kwijt te raken, een proces dat veel energie vergt. In een stressvolle situatie heeft het lichaam echter alle beschikbare energie nodig om mogelijke besmettingen af te weren. Zonder goed functionerende osmotische regulatie zal de vis sterven, omdat hij dat systeem niet tijdelijk buiten werking kan stellen wanneer hij zijn energie voor andere doeleinden nodig heeft.

Voeg je dus zout toe aan het aquariumwater, dan worden de verschillen in de zoutconcentraties binnen en buiten het vissenlichaam geringer, waardoor de vis minder energie nodig heeft om zijn osmotische regulatie gaande te houden. De daardoor vrijgekomen energie kan het dier vervolgens gebruiken om de slechte bacteriŽn en flagellaten te bestrijden. Onder bepaalde voorwaarden kan zout dus een gewelddadige invloed hebben op de gezondheid van vissen. Het is natuurlijk nadelig om te veel zout toe te voegen en om die reden is het raadzaam om het zoutgehalte nooit op te voeren tot boven 0.4 %. Een veiligere en effectievere concentratie ligt bij ongeveer 0.2 %. Komt neer op 200 gram zout per 100 liter water. Vergeet niet het water gedeeltelijk te verversen voordat je het zout toevoegt.

 
PVC buizen project:
 
Mijn cichliden vooral mijn Frontosa’s hebben behoefte aan flinke holen waar ze zich lekker in kunnen terug trekken. Maar ik heb altijd moeite gehad om flinke holen te maken van steen ( keien ) ben altijd bang dat ze instorten en om de stenen aan elkaar te kitten vind ik ook maar zonde. Dus ben ik eens gaan kijken bij een bouwmarkt voor flinke pvc buizen. Heb 9 buizen van verschillende maten en vormen gekocht.
Het was de bedoeling dat ik over de pvc buis een lading stenen kon leggen om de grijze kleur te camoufleren maar dat was niet zo geslaagd want alle stenen gleden er na een tijdje weer vanaf.
Ik had nog van het merk Bison siliconenkit speciaal voor aquaria staan met de bedoeling om steentjes op de buis te plakken, maar hoe doe je dat nou zo natuurlijk mogelijk zonder dat het heel erg op gaat vallen ?? Ik heb toen maar een mengsel gemaakt van diverse kleuren aquarium grind en een klein beetje zilverzand. Toen heb ik heel de pvc buis ingesmeerd met siliconenkit en toen steeds een hand steentjes gepakt en dat er stevig op gedrukt om het zo natuurlijk mogelijk eruit te laten zien. Het is wel aan te raden om latex handschoenen te dragen want het is erg plakkerig werk. De buizen hebben 2 dagen gedroogd en toen heb ik ze nog een paar dagen in een emmer met zout gezet om zo de schadelijke stoffen (weet niet of ze erin zitten maar voor de zekerheid ) eruit te halen. Ik ben best tevreden met het resultaat maar misschien kan het nog beter. Zie hier het resultaat:
De kale pvc buis:

Foto: Claudia

Dezelfde buis maar dan met steentjes:

Foto: Claudia

De structuur van de steentjes op de buis:

Foto: Claudia
Foto: Claudia Foto: Claudia

Diverse buizen:

Foto: Claudia

Copyright © 2003-2006 claudiacichlids.tripod.com All rights reserved | Beheerder Claudia |