nieuwebannerclaudia.jpg

Mbuna aquarium
Home
De meren
Malawi en Tanganyika aquarium
Mbuna aquarium
Malawi cichliden Database
Tanganyika cichliden Database
Ziekten
Medicijnen
Tips / Weetjes
Mijn aquaria
Aquaria bezoekers
Dagboek

poisson2.gif

Mbuna aquarium

 

Inrichting:

 

Een Mbuna cichliden aquarium moet minstens 1.20 meter zijn. Daarin kan je dan makkelijke 3 - 4 soorten houden zoals o.a: Cynotilapia mbamba, Labidochromis caeruleus of lodotropheus sprengerae. Van ieder groepje kan je het beste 1 man en 2 – 3 vrouwtjes houden.

Hoe groter het aquarium is hoe stabieler de waterwaarden blijven. Elke week moet je dan toch nog wel 30% water verversen, want Malawi cichliden zijn toch flinke rommelmakers.

Mbuna cichliden hebben graag nissen, holen in hun aquarium, daarom is het beter om de hele achterwand op te stapelen met stenen om zo veel holen te creëren . Je kan de stenen ook aan elkaar kitten ( met speciale siliconen kit ) als je de stenen achterwand niet zo vertrouwd. De holen maken het eruit scheppen van broedende vrouwtjes erg moeilijk, dus je moet daar wel rekening mee houden als je holen gaat maken. Deze cichliden willen nogal eens woelen / zeven in de bodem naar voedselrestjes dus een fijne zandkorrel is daar erg voor geschikt. Je kan metselzand of zilverzand gebruiken als bodem.

In het aquarium kan je ook planten plaatsen zoals: Vallisnerias, Javavaren, Anubias / Speerblad. De Vallisneria doet het op zijn best in een goed draaiend aquarium. Anubias kan je het beste op een steen binden, omdat deze plant wortelstokken maakt en die mogen niet onder het zand verdwijnen. Dan groeit de plant nauwelijks meer.

Anubias
anubias.jpg

Javavaren
javavaren.jpg

Vallisneria
ivallisnerias.jpg

Voeding:

 

Deze cichliden eten eigenlijk in de natuur aufwuchs ( algengroei met kleine kreeftjes ), maar dat is eigenlijk onmogelijk om dat in een aquarium na te bootsen. In het aquarium doen ze het erg goed op: krill, mysis, witte-, zwarte muggenlarven, cyclops, artemia, malawimix en diverse soorten droogvoer. Je kan de volwassen exemplaren makkelijk een dagje laten vasten. Het jongbroed moet wel meerdere malen per dag gevoerd worden.

Cyclops
cyclops.jpg

Krill
krill.jpg

Artemia
artemia.jpg

Kweken:
 
De Malawi ( Mbuna ) cichliden hebben geen vaste paarbinding. Het mannetje lokt een vrouwtje naar zijn territorium toe en als het vrouwtje wilt paren dan gaat het koppel naar een platte steen ( afzetplaats ). De eitjes worden meteen na de bevruchting door het vrouwtje opgenomen in de bek. Het vrouwtje zorgt ongeveer 21 dagen voor de eitjes / visjes. Daarna laat ze het jongbroed voorzichtig uit haar bek en zorgt ze minimaal 1 week nog voor het jongbroed. Het opkweken van de kleine visjes is eigenlijk erg makkelijk. Ze eten al gelijk fijngewreven stofvoer.

Copyright © 2003-2006 claudiacichlids.tripod.com All rights reserved | Beheerder Claudia |