nieuwebannerclaudia.jpg

Dagboek
Home
De meren
Malawi en Tanganyika aquarium
Mbuna aquarium
Malawi cichliden Database
Tanganyika cichliden Database
Ziekten
Medicijnen
Tips / Weetjes
Mijn aquaria
Aquaria bezoekers
Dagboek

poisson2.gif

17-04-06
 
Een tijdje geleden ging ik mijn Eheim filter ( type 2128 ) schoonmaken omdat het weer tijd werd om al het zand eruit te halen. Na alle mandjes eruit gehaald te hebben zie ik toch mijn grote verbazing een jonge Synodontis zwemmen. Het kleintje heeft er zeker 5 weken in gezeten. De Syno ziet er erg levendig en gezond uit en ik kon het niet laten om hem even op de foto te zetten. Hij zit nu tijdelijk in hetzelfde aquariumwater waar hij uit is gekomen alleen nu niet in de filter maar in een schoon kweekbakje.
 
 

Foto: Claudia Foto: Claudia

Foto: Claudia

Ook ben ik weer eens gaan shoppen bij de aquawinkel ( van Stijn )hier in Breda en ik kon dit prachtige visje niet weerstaan. Het is de Lamprologus brevis. Ik weet dat ze meestal in een koppel worden gehouden maar ik heb toch 2 koppeltjes gekocht die ik weer verspreid over 2 bakken. Ze zaten tijdelijk 2 weken in een quarantaine bakje en in het begin aten ze nog niet erg goed, maar na 2 dagen begonnen ze echt goed te eten gelukkig. Ze waren ook al erg aan het bazen tegen elkaar, maar ik had genoeg slakkenhuizen in het bakje gedaan, dus iedereen vond als snel een plaatsje. Na de quarantaine periode heb ik ze toch allemaal bij elkaar in een aquarium geplaatst en sinds een paar dagen is er toch een koppeltje gevormd. Het vrouwtje mag alleen uit de schelp als er eten is. Verder deelt het koppeltje de schelp, dus ben benieuwd wanneer de eerste jonkies tevoorschijn komen.

Foto: Claudia Foto: Claudia

13-04-05
 
Na een lange tijd weer eens een update van mijn Zaire aquarium. De Zaire's hebben het goed naar hun zin en het is nog steeds een hechte groep. Ze zijn ook weer een stukje gegroeid. Kan helaas nog niet zien wat de verhouding is qua man of vrouw, maar ik heb al wel een idee.
Ik heb altijd gelezen dat Frontosa's flinke vleeseters zijn maar mijn Zaire's zijn volgens mij vegetariers. Ze vreten al mijn vallisneria op en schrapen het alg van mijn stenen. Zoals jullie op de foto's hieronder kunnen zien zijn ze ook heel erg gek op een schijfje komkommer. Ze zijn totaal niet bang van mijn handen. De hele groep stormt op mijn hand af om een stukje komkommer te bemachtigen en soms gaat dat er heel ruig aan toe. Op de foto kan je nog een bosje Vallisneria zien maar die is al overleden. Maar ik heb een andere makkelijke plant ontdekt die de Zaire's nog steeds met rust laten. Het is de Ajuinplant ( Crinum thaianum ). Voor mij is het een ideale plant en je ziet de plant met de dag groeien. Ik heb nog een site opgezocht die nog meer informatie geeft over deze plant, misschien is het wat voor de lezers van mijn dagboek die ook net als ik geen Vallisneria kan houden.

Foto: Claudia Foto: Claudia

20-02-05
 
Het werd weer eens tijd om de filter schoon te maken van het Frontosa Burundi aquarium. De filter is een Eheim profesionel 2 type 2128 met 3 mandjes en ingebouwde verwarming. Ik heb eerst de mandjes schoongemaakt en heb alles ( keramische buisjes, grove watten, kool en fijne watten ) schoon gewassen. Toen alles lekker schoon was zat er nog flink veel water in de filter zelf, dus ik was lekker bezig om alles leeg te gooien in de aanrechtbak zie ik een klein visje voorbij zwemmen. Dus ik gelijk de filter op het aanrecht gezet en gelijk het water tegenhouden met mijn handen om de stop in de aanrechtbak te doen. Dit gebeurde in een paar seconden en toen ik een klein bakje had gepakt kon ik eindelijk het visje eens goed bekijken. Het is een jonge Altolamprologus Compressiceps van ruim 1 cm. Het visje heb ik toen in een drijfbakje gedaan zodat ik de filter verder leeg kon gieten en dit keer nog met de stop in de aanrechtbak. Na veel zoeken vond ik nog een klein visje en uiteraard is het ook een A. Compressiceps. Ze zwemmen nu met zijn tweeen in het drijfbakje en zien er erg goed uit en zijn zeker niet mager. Ze hebben een hele lange weg afgelegd want hun afzetschelp ligt aan de andere kant van de afzuiger, dus ze hebben eerst 1.50 meter moeten zwemmen en veel gevaar ( Frontosa's, A. Compressiceps, Synodontis Polli's ) moeten ontwijken en toen zijn ze opgezogen door de afzuiger en toen een hobbelig ritje door de filter ( fijne watten, keramische buisjes, grove watten, kool ) en toen kwamen ze helemaal onderin de filter terecht bij het verwarmingselement en een hoop troep en zand en daar hebben ze toch zeker een paar maanden geleefd. Deze visjes hebben ontzettend veel geluk gehad en ik hoop dat ik ze goed kan verzorgen zodat ze mooi kunnen opgroeien en dat ik later nog eens het verhaal kan vertellen aan mensen die ze dan bewonderen.

16-01-05
 
Vandaag heb ik de Frontosa vrouw van haar jonkies gescheiden. Moeder was erg uitgeput en vermagerd dus ik vond het na 7 weken wel welletjes voor haar. De vrouw is weer teruggeplaatst bij de groep en ze werd hartelijk ontvangen. De jonkies zitten nog vaak rond de schelp en eten redelijk goed. Heb nog wel een foto proberen te maken van de jonkies en paps en mams, maar dat was erg moeilijk maar zie hieronder het resultaat.

Foto: Claudia
Foto: Claudia Foto: Claudia

11-01-05
 
Het vrouwtje heeft de jonkies weer in haar bek genomen en eet niet veel. Ze is ook een beetje onrustig. 's Middags zie ik een kleintje onder de schelp zitten. Hij heeft een soort kuiltje gemaakt en zit daar erg beschut. Het jonkie eet eigenlijk nog niet maar is zeer levendig. De kleur is nog steeds best donker. Moeder heeft ze 's avonds laat weer allemaal uitgespuugd rond de schelp. Het zijn er 9 of 10 stuks. Eigenlijk zijn ze allemaal even groot. De moeder zag dat ik ze bekeek en "riep" de jonkies en een paar kleintjes kwamen echt naar moeder toe en tikte op haar bek en moeder liet ze naar binnen gaan dmv. haar bek open te doen. De moeder mag er zo lang mogelijk bij blijven zodat ze goede inprenting krijgen. De artemia eitjes zijn ook uitgekomen dus ben benieuwd of de jonkies ze eten.

10-01-05
 
Het Frontosa vrouwtje heeft haar jonkies in een opening van een schelp gespuugd. Een paar jonkies gaan op onderzoek uit en de rest blijft dicht bij elkaar in de schelp. De jonkies kleuren erg donker net als de moeder. Je kan ook nog goed de eierzak zien die nu het buikje is geworden. De jonkies zijn erg alert en gezond. Moeder eet voor het eerst weer een complete maaltijd.

09-01-05
 
Het is lang geleden dat ik een update heb gegeven over mijn Zaires. De Zaires zijn een flink stuk gegroeid en zijn nu rond de 7 cm. Ook hebben ze al een eigen karakter en beginnen ze wat te bazen naar elkaar maar het is allemaal nog erg onschuldig. Ze eten eigenlijk alles al wel zoals: mysis, krill, cyclops, artemia, witte muggelarven, zwarte muggelarven, stukjes koolvis en hollandse garnaaltje. Dat is een heel menu maar ze blijven er goed van in conditie en de kleur is optimaal. Ik heb in het aquarium een namaakboomstronk gezet en de Zaires zijn er dol op. Ze zwemmen constant door de gaten en vinden de donkere plekjes erg interessant. Ik heb een paar foto's gemaakt dan kunnen jullie zelf zien hoe mooi ze zijn van kleur.

Foto: Claudia Foto: Claudia
Foto: Claudia Foto: Claudia

09-01-05
 
Het Frontosa Burundi vrouwtje heeft haar jonkies nog steeds niet uitgespuugd. Ze zit nu al op 6 weken. Misschien laat ze de kleintjes 's nachts los en tegen de ochtend vangt moeder de kleintjes weer, maar dat heb ik nog niet kunnen controleren. Het blijft nog even afwachten.

31-12-04
 
Hier ben ik weer eens. Het is even geleden dat ik in mijn dagboek heb geschreven maar het was ook bijzonder rustig in mijn bakken, misschien was het wel stilte voor de storm. Waar ik heel lang op gewacht heb is toch eindelijk gebeurd. Sinds 27-11-04 zwemt er een Frontosa Burundi vrouwtje met een volle muil rond. Het was natuurlijk even afwachten of ze de eitjes zou houden maar na 21 dagen had ze de eitjes / larfjes nog steeds dus heb ik ze apart gezet in een kweekbakje. Het is nu bijna 5 weken later en haar muil word steeds groter, maar ze laat de jonkies nog steeds niet los. De moeder eet elke dag nog een beetje, maar ze krijgt er al wel moeite mee om de kleintjes in haar bek te houden. Ik vermoed dat het niet zo lang meer gaat duren.
Verder heb ik nog een nestje van de C. Leptosoma. Het zijn er 9 en ze groeien als kool en als klapper heb ik nog een nestje van de L. Ocellatus orange gekregen en het zijn er ongeveer 18. Ze zijn nog erg klein en zitten nog erg veel in hun schelp. Ik geef ze het fijnste droogvoer en dat is een artemiavervanger en die word goed opgenomen door de kleintjes. Het zal nog wel even duren voordat die allemaal groot zijn.
Ik heb ook nog even voor dokter moeten spelen want een mannetje Labidochromis Caeruleus had zijn oog verloren tijdens een vechtpartij. Ik heb de vis even apart gezet en behandeld en nu zwemt hij weer vrolijk rond in de kneuzenbak met 1 oog. Hij moest wel even wennen om met 1 oog goed te functioneren maar na een tijdje had hij het helemaal door.

15-07-04
 
De Zaires hebben het ontzettend naar hun zin en ze zijn al een klein beetje gegroeid. Je kan al wel merken dat het een hechte groep word, maar de rangorde is nog niet echt te zien. De bak zelf heeft even een aanval gehad van bruin alg op het zand en draadalg op de stenen maar dat is eigenlijk vanzelf weg gegaan. De planten hebben er verders niet onder geleden en de Valisneria heeft zich aardig vermeerderd.

15-07-04
 
Het is al een tijdje geleden dat ik in mijn dagboek heb geschreven, maar dat kwam ook vanwege mijn vakantie. Voor de vakantie heb ik alle jonkies van de A. Compressiceps, A. Calvus, L. Ocellatus orange in een aquarium gezet waar ze lekker de ruimte hebben en goed kunnen opgroeien. Ze kregen tijdens de vakantie porties artemiavervanger en dat is erg goed gegaan. Heb weinig uitval gehad. Met de andere bakken / vissen is het ook erg goed gegaan. Als verrassing had het koppel A. compressiceps weer een nest in de schelp gelegd en vandaag na 3 weken heb ik het vrouwtje van de schelp moeten scheiden want ze was helemaal uitgeput en sterk vermagerd. Het 200-tal jonkies zit nu in een kweekbakje en krijgen al de artemiavervanger. Het zijn al hele visjes en vermoed dat ze ongeveer 3 weken oud zijn.
Tijdens de wekelijkse waterversing zag ik opeens een jonkie van de P. Zebra in een schelp schieten dus heb ik de schelp gepakt en in een klein bakje omgekeerd maar tot mijn verbazing zag ik nog andere hele kleine visjes met dooierzak rondzwemmen in het bakje. Ik wist in het begin niet wat voor soort het was totdat moeder L. Multifasciatus ook uit de schelp kwam rollen. Ik heb de jonkies ( 6-tal ) in het kweekbakje gedaan en de moeder maar rustig bij de rest van de kolonie geplaatst. Op dit moment gaat het nog uitstekend met de jonkies. De kleine multi's hebben nog weinig kleur, maar hun mooie blauwe oogjes hebben ze al. De A. Compressiceps vrouw zit op dit moment ook nog apart om aan te sterken en de jonkies liggen op een hoopje in een hoekje van de kweekbak, maar dat is eigenlijk wel normaal voor dat soort vis.

30-05-04
 
Het is nu een week geleden en het gaat perfect met de Zaire's. Ik geef ze 3 keer per dag kleine portie's eten, 2 keer droogvoer ( opfok voer ) en 1 keer diepvriesvoer. De kleur van de Zaire's is ook al wat dieper blauw geworden en ik heb de bak wat aangekleed met Anubias soorten en met Vallisneria Spiralis. De TL lampen heb ik ook veranderd in Aquastar van Sylvania. Ik ben daar zeer tevreden over. Verder heeft de bak ook nog een paar nieuwe bewoners gekregen en dat zijn een 6-tal L. Multifasciatus en een Ancistrus L201.

30-05-04
 
Alles gaat nog steeds goed met de jonkies en ik ga ze deze week verhuizen naar een grotere bak zodat ze nog beter kunnen groeien. Ik heb een Aulonocara vrouw met maar 1 oog en die heeft vandaag haar ene oog beschadigd dus die zit even apart in een kweekbakje. Hopelijk komt het nog goed met haar oog. Ze kan er nog wel door zien alleen ligt er een melkachtige waas over haar oog heen.

22-05-04
 
Vandaag zwemmen eindelijk mijn 10 Zaire's in hun bak rond. De reis in hun isolatie box hebben ze goed doorstaan. Na een wenperiode heb ik ze vrijgelaten in de bak en ze zwommen al vrolijk rond in een schooltje. De kleintjes ( 2 a 3 cm ) zeven het voer al uit het zand en ze beginnen elkaar ook wat te imponeren. Zodra ze meer op hun gemak zijn zal ik foto's van ze maken.

20-05-04
 
De Lamprologus Ocellatus jonkies zitten nu op droogvoer ( artemiavervanger ) en ze zwemmen nu in alle lagen van het water. De A. Calvus jonkies grazen lekker op de bodem naar stofvoer en heb nog geen uitval gehad. De A. Compressiceps jonkies zijn ontzettend schuw en gedragen zich toch anders dan de A. Calvus, maar misschien trekt dat wel weg na een tijdje. Ik kan de artemiavervanger iedereen aanbevelen, niet meer klungelen met de artemia eitjes en je kan het gewoon gelijk geven als de jonkies net van de dooierzak af zijn. De Frontosa Blue Zaire Kampampa bak is nu helemaal klaar en staat nog even proef te draaien met een paar test P. Zebra's, maar zoals het er nu naar uit ziet gaat alles volgens plan. Het is alleen nog even wachten op de nieuwe bewoners.

16-05-04
 
Vandaag zijn alle Malawi's naar hun nieuwe aquarium gegaan en alles is uitstekend verlopen. Het vangen was wel even moeilijk maar ze zwemmen nu lekker vrolijk rond. Ik ben gisteren nog naar Aquabeek in Boekel geweest voor een artemiavervanger en het voer word uitstekend gegeten door het kleine spul. De Lamprologus Ocellatus jonkies groeien veel sneller dan de Altolamprologus soorten en gaan over 2 dagen ook over naar vast voer.

14-05-04
 
De A. Compressiceps jonkies zijn bijna zover dat ze zelfstandig gaan eten en de A. Calvus jonkies zijn al een paar dagen aan het droogvoer en levende artemia en dat gaat redelijk goed en tot mijn grote verbazing heb ik ook nog een nest van 10 jonkies van de Lamprologus Ocellatus Orange. Het is echt lente in de bakken, maar nu moet het toch wel even ophouden hoor. De bak waar de Malawi's in gaan is zo goed als klaar en de lege bak waar de Malawi's in hebben gezeten word het huis voor de 10 Frontosa Zaire Blue Kampampa's en daar moet nog het een en ander aan gedaan worden, maar dat komt allemaal wel goed.

09-05-04
 
Vandaag heb ik de jonge Calvussen gevoerd met stofvoer van Hikari, want de dooierzak is zo goed als op. Ik weet niet of ze het al goed eten want het voer is zo klein dat je het niet kan zien. Het zal niet lang meer duren voordat ze gaan zwemmen en dat maakt het voeren van de kleintjes alleen maar makkelijker. De Compressiceps jonkies hebben nu al hele kleine oogjes en ze zijn behoorlijk actief. Ze liggen nog wel in groepjes op de bodem van het kweekbakje en ze krijgen nog geen voer want ze hebben nog voldoende dooierzak om nog een aantal dagen op te teren. Verder heb ik al flink wat gereed gemaakt voor de komst van de Frontosa Blue Zaire Kampampa.

06-05-04
 
Vandaag zijn de A.Compressiceps eitjes uit gekomen en ik heb de schelp leeg geschud en het zijn er toch zeker wel 100. Ze zitten nu in een kweekbakje en de oogjes zijn nog niet ontwikkeld. Ik kan alleen een kronkelend staartje zien.

05-05-04
 
Gisteren heb ik de schelp van de Calvus apart gezet in een kweekbakje en toen kwamen de jonkies er al uit rollen dus ik ben net op tijd geweest. Het zijn er als het goed is 10 en ze teren nog zeker een klein weekje op hun dooierzak. De A. Compressiceps vrouw heb ik ook gisteren apart gezet en dat was nog een hele klus. Het koppel is wildvang en heeft nog echt dat pittige karakter. Toen ik mijn vangnet in het aquarium hing viel het mannetje mijn net aan en hield zich echt stevig vast op het ijzerdraad. Dus ik was blij dat ik de schelp niet met mijn handen heb gepakt. De vrouw zit nu heerlijk apart en is niet weg te slaan bij haar schelp. Ze zit eigenlijk de meeste tijd in haar schelp en ze eet nauwelijks. Ze is dan ook vrij mager geworden. Ik kan helaas haar niet scheiden van de schelp omdat ze er toch niet uit komt, dus ik hoop maar dat ze een goede inprenting heeft en de jonkies niet op eet, maar volgens mij moet dat wel lukken omdat ze wildvang is. Dus ik moet nog even afwachten en ik hou jullie weer op de hoogte.

02-05-04
 
Vandaag heb ik weer een paar bakken schoongemaakt en ik kwam er achter dat ik weer een nestje van de A. Calvus heb. Moeder Calvus was zo agressief dat ze de slang aan viel waar ik altijd de bodem mee afhevel. Ik laat de schelp nog een paar dagen in het aquarium liggen en dan schep ik de schelp er uit en leg de schelp in een kweekbakje en dan is het maar afwachten. Ben heel erg benieuwd hoeveel het er zijn. Met de jonge Calvus gaat het erg goed, maar hij / zij eet alleen maar levende artemia en verder lust ie nog niks anders. Dat kan best een probleem worden, maar het jonkie is nog geen centimeter dus het kan nog wel veranderen en misschien is het voer nog wel te groot. Het A. Compressiceps koppel heeft de schelp weer in beslag genomen en het vrouwtje zit er heel vaak in, maar ik kan nog niet met zekerheid zeggen of er eitjes in liggen.

24-04-04
 
Het is niet zo goed gegaan met de Calvusjes. Een week geleden zomaar ineens heb ik een enorme vissterfte gehad onder de jonkies. Ik heb er 10 verloren en had er toen nog 2 zwemmen. Eergisteren is er nog eentje overleden, dus nu zwemt er nog 1 vrolijk rond. Ik zou niet weten wat er gebeurd is. De waterwaarden waren allemaal goed, bodem goed schoon en de beluchting stond aan. Dus het is voor mij een raadsel. Ik had ook een N. Ocellatus vrouw apart gezet met schelp omdat ik dacht dat ze eitjes had, maar volgens mij was het gewoon een oefenperiode, want na een volle week kwam er nog niks uit de schelp rollen dus ik heb ze maar weer in de bak terug gezet.

12-04-04
 
De Calvus jonkies zijn al weer ongeveer 3 weken oud en tot mijn verbazing zie ik dat ik niet 10 maar 12 jonkies heb. Ze eten nog steeds heel goed en als ik de deksel van het bakje af haal dan komen ze al naar boven gezwommen, omdat ze al weten dat ze eten krijgen.

03-04-04
 
De Calvus jonkies zijn ongeveer 2 weken oud en het gaat uitstekend. De eerste week  toen ik artemia gaf zag ik nog niet dat ze aten en als ik nu artemia voer zie ik ze echt roven en lekker rondzwemmen. Ze zijn best flink van omvang en tot nu toe nog geen uitval gehad. Onderling zijn ze al ruzie aan het maken dus het karakter zit er al goed in. Op de foto staat moeder Calvus.

Foto: Claudia

28-03-04
 
Het is een weekje geleden dat de Calvus jonkies uit hun ei zijn gekropen. Ik heb een artemia kweek opgezet en ben nu al 2 dagen artemia aan het voeren. De dooierzakjes zijn bijna opgeteerd en ze beginnen nu een beetje onhandig te zwemmen en hopelijk eten ze een beetje van de artemia. De jonkies zijn vrij groot en het zijn er ongeveer 10. Het word een hele klus om die groot te krijgen. Ik heb gisteren nog artemia, cyclops, spiering, viskuit ( diepvries ) gekocht. Spiering en viskuit heb ik nog nooit gevoerd aan de vissen. Ik ben benieuwd of ze het lekker vinden.

21-03-04
 
Ik had vorige week een A. Calvus vrouwtje met schelp apart gezet omdat ze al 3 dagen niet meer uit haar schelp wilde komen en vandaag zie ik in de opening van de schelp allemaal kleine bolletjes met een staartje die allemaal bewegen, dus ik heb weer jonkies.  Voor de moeder is het haar eerste nestje want het is nog een vrij jong Calvusje van ongeveer 4 cm.  Het mannetje is ongeveer 6 cm. Nu maar afwachten hoeveel ik er heb want ik weet nog niet of alles uit de schelp is. Ik heb bij de Frontosa's een koppel A. Compressiceps zitten en die maakte ook al wel aanstalten om een nestje te maken maar mevrouw Compressiceps heeft volgens mij echtscheiding aangevraagd want het was in een keer over. Ik wacht rustig af, volgende keer beter. Op de foto hebben ze nog geen echtscheiding aangevraagd.

Foto: Claudia

10-03-04
 
Het was weer raak hoor in mijn kneuzenbak. De P. Zebra blotch vrouw had jonkies in haar bek en ze is aangevallen door de andere Zebra's en is van haar jonkies beroofd en zelf is ze totaal afgemat en is vanavond overleden, de verwondingen waren vrij ernstig. Het staat ook weleens in de boeken dat ze van elkaar de jonkies roven en dat klopt inderdaad helaas. Malawi's zijn toch iets pittiger dan Tanganyika's vind ik. Ik heb in de kneuzenbak nog 4 A. Calvussen zitten en ik zag het mannetje met een ontzettende dikke buik rond zwemmen, mijn eerste gedachte ging uit naar de bloat maar hij had helemaal geen symptomen daarvan dus ik ging verder kijken wat het kon zijn. De waterwaarden waren perfect, maar toen kwam ik op een idee. Ik heb in de bak nog 2 P. Zebra vrouwtjes zitten en die hadden hun bek vol jonkies en een vrouw had haar jonkies los gelaten, dus meneer Calvus had aardig geluncht en zijn buik zo vol gegeten dat hij bijna niet meer kon zwemmen. Ik heb vandaag nog gekeken en meneer heeft geen dikke buik en zwemt vrolijk rond en hoopt dat het andere vrouwtje erg gauw zijn lunch los laat zodat ie weer lekker kan tafelen. Het blijft me echt verbazen wat die cichliden toch allemaal presteren. Het houden van cichliden is beslist niet saai er is altijd wel iets.

25-01-04

 

Na een lange tijd weer een update. Van het convict nest is niks meer over en het koppel is volgens mij weer bezig met een nest. De Zebra man heeft het helaas niet gehaald. De wonden waren gewoon te zwaar. Met de P. Socolofi jonkies gaat het heel erg goed en ze hebben allemaal een territorium gevormd in de Malawi bak. Verder heb ik ontdekt dat er een P. Zebra red van 1,5 cm in de bak rond zwemt. Hopelijk is het jong slim genoeg om uit de buurt te blijven van de rovers in de bak. De N. Brichardi heeft weer een nest van 100 jonkies dus de stekelalen zullen wel weer smullen 's nachts.

21-12-03

 

Vandaag heb ik mijn bakken weer flink onder handen genomen en tot mijn spijt zag ik weer een afgematte P. Zebra man in de planten liggen. De huid is goed afgeschraapt aan beide kanten en ook zijn staart is flink beschadigd.

Dus heb ik die maar weer apart gezet in een bakje met wat zout en wat kracht voer en nu is het gewoon weer afwachten of hij er boven op komt. Ik had het al wel een tijdje in de gaten dat het mis zou gaan want ik heb er nog een zebra man die behoorlijk territoriaal is en alle vrouwen inpikt. Het gedrag is precies hetzelfde als zijn vader want daar heb ik ook altijd problemen mee. Ik ben er nu wel achter gekomen dat je altijd maar 1 man en voor de rest vrouwen moet houden want anders gaat het op den duur toch mis als ze volwassen zijn.

Ook heb ik weer een Convictnest van ongeveer 100 jonkies en die krijgen vandaag voor het eerst zwemles van de ouders. Het is een heel leuk schouwspel. Verder heb ik een aantal jonkies van de P. Socolofi uitgezet in mijn Malawi bak en dan gaat nog erg goed, maar dat zegt nog niets.

14-10-03

 

Een paar dagen geleden had ik een stukje elastiek in mijn Malawi bak laten vallen, maar zoals je weet zijn Malawi's echte hongerige vreetzakken. Ze begonnen meteen om de beurt het elastiekje op te vreten maar het werd elke keer weer uitgespuugd want er zat toch niet veel smaak aan. Toen ik het elastiekje er uit wilde halen kon ik het nergens meer vinden, dus ik dacht dat het onder een steen of onder het zand lag. 's Avonds zag ik ineens mijn Nimbochromis Venustus mannetje met een grote keelzak rond zwemmen. Ik dacht dus gelijk aan het elastiekje, want ik zag ook iets wits in zijn keel zitten. De Venustus man maakte ook allemaal van die kauwbewegingen dus ik dacht dat het elastiekje vast zat in zijn keel. Wat moest ik nou doen ??? Het zat me ontzettend dwars en hoe moest ik nou dat elastiekje uit zijn bek krijgen ??? Inmiddels was het al flink laat in de avond geworden dus ik hoopte eigenlijk dat hij dat elastiekje uit zou spugen, dus ben ik maar naar bed gegaan met een naar gevoel. De volgende dag ging ik gelijk naar mijn Malawi's kijken en ik zag tot mijn grootste verbazing dat hij geen keelzak meer had dus ik dacht pfew hij heeft het gelukkig uitgespuugd dus ik weer op zoek naar het stiekje en weer nergens te vinden helaas. In de middag ging ik mijn vissen voeren en wat zie ik tot mijn verbazing ??

De Venustus man zwemt rond met weer een grote keelzak maar nu was het geen elastiekje wat uit zijn bek hing maar een complete staart van een Neolamprologus Brichardi ( prinses van burundi ). Ik ben in de Malawi bak begonnen met een koppel van die prinsesjes maar nu heb ik dus een hele kolonie rondzwemmen. De Venustus vond het wel een lekker hapje en heeft dus nu de smaak te pakken gekregen en vangt prinsessen van 5 cm groot en eigenlijk vind ik het niet eens zo jammer voor de prinsesjes. Ze worden nu op een natuurlijke wijze verwijderd en zo gaat het ook in de natuur. De Venustus kan nog heel lang zijn gang gaan met het vangen van prinsesjes. Helaas heb ik de vang kunsten niet kunnen zien anders had ik het gefilmd of gefotografeerd. Mocht ik het toch nog een keer op film kunnen vast leggen dan zal ik het zeker niet na laten om het op mijn site te zetten. Jullie vragen je zeker af waar dat elastiekje nou is gebleven maar sorry daar weet ik ook geen antwoord op. Vraag het maar aan mijn Malawi's.

29-09-03

 

Het is al weer een tijdje geleden maar hier weer een update. In de Malawi bak van 1 meter zijn een paar cichliden overleden of verplaatst en nu merk ik dat het koppel Aulonocara Jacobfreibergi zich niet meer prettig voelt en ook de rest van de cichliden zijn agressiever geworden. Vandaag keek ik weer eens heel goed in de bak en nu mist de A. Jacobfreibergi vrouw haar oog wat ik eigenlijk al verwacht had want de Aulonocara's zijn de aardigste visjes en vechten niet zo makkelijk terug. Dus die vrouw heb ik maar weer ff apart gehouden om op krachten te komen en nu maar hopen dat ze het red. De man zwemt nog gewoon lekker rond en heeft nog geen last van vechtpartijen. Ik heb weleens gehoord dat je een Malawi bak een beetje moet overbevolken om agressie te onderdrukken en dat heb ik ook altijd gedaan en nooit last gehad van agressie, maar nu er een paar vissen uit bak zijn neemt de agressie toe. Ik kijk het nog heel even aan en anders ga ik de rotspartijen veranderen zodat ze allemaal een nieuw territorium moeten zoeken. Met de P. Zebra OB gaat het heel erg goed en ze heeft al een klein staartje en ze kan steeds beter zwemmen. Van de A. Nigrofasciatum heb ik nog stuk of 6 a 7 jonkies over waarvan er 3 albino zijn, maar de oogjes zijn niet rood maar gewoon normaal dus dan is het niet echt een albino. De jonkies zijn nog net geen centimeter maar met een beetje krachtvoer moet het lukken. Verder gaat alles zijn gangetje.

27-08-03

 

Vandaag zit de Zebra OB in de "kneuzenbak" en ze is gelijk geaccepteerd. De staartvin is nog niet helemaal aangegroeid, maar ze kan zich prima voortbewegen. Verder groeit de eikenbladvaren als kool en zo ontstaat er een hoek waar het wat donkerder is dan in de rest van de bak. De Leptosoma's vinden het schaduwhoekje erg leuk en ze komen mooier op kleur vind ik. Ik heb in een 60 cm bak een koppel Archocentrus (Cichlasoma) Nigrofasciatum zitten en die geven vandaag de jonkies zwemles. Het zijn er wel een stuk of 50. Ik kan nu al zien dat er een paar albino's bij zitten. Dit is al het 6de nest denk ik maar ik heb er nooit jonkies van over gehouden. Misschien lukt het deze keer wel. De ouders beschermen de jonkies heel erg goed, want je hoeft er maar naar te wijzen en ze vallen al aan. De jonkies eten met de pot mee en anders eten ze wel wat alg. Ze groeien niet zo hard maar kunnen al best goed zwemmen. De filter die in het aquarium zit heb ik bewust niet afgeschermd omdat ik er toch wel genoeg overhoud. Ik zal jullie op de hoogte houden van alle baby nieuwtjes.

Foto: Claudia

16-08-03

 

Afgelopen week is er een Pseudotropheus Zebra OB enorm aangevallen door een andere P. Zebra. Ik had het zelf niet in de gaten maar opeens zag ik een zielig hoopje vis in een hoekje liggen van het aquarium. De Zebra had geen staartvin meer en de staartstomp was erg bloederig en had bijna geen huid meer. Op de staartstomp zaten nog wel kleine stoppeltjes van de staartvin. Verder had ze bijna geen voorvinnen meer en haar huid was enorm vaal geworden door het geschraap van de andere Zebra. Ik heb ze uit het aquarium gevangen en in een bakje apart gezet met een soda oplossing en een dosis Esha 2000. De eerste dag heeft ze op haar rug gezwommen ( wat eigenlijk logisch is want ze heeft geen roer meer ) en de tweede dag had ze dat al gauw gecorrigeerd met de hulp van mij want ik kon het eigenlijk niet meer aan zien dat ze op haar rug zwom. Eigenlijk had ik niet gedacht dat ze het zou overleven maar ze toont veel wilskracht en eet behoorlijk goed. Ze blijft erg stabiel en rust veel op de bodem want het kost veel energie om te zwemmen en het eten te pakken. Het zal nog wel een hele tijd kosten voordat ze weer een normale staart heeft. Voorlopig blijft ze nog even in de drijfbak en als ik zie dat de Zebra al wat staartvin heeft gaat ze ook maar weer in de "kneuzenbak" want ik durf haar niet meer in het aquarium vrij te laten bij de andere Zebra vrouw, want die heeft de andere Zebra OB wel om zeep geholpen. Verder heb ik vandaag nog wat drijfplantjes gekocht en ik denk dat het eikenbladvarens zijn. Als het goed is halen ze een groot gedeelte van het nitriet uit het water dus dat is ook wel mooi meegenomen. Verder heb ik alle bakken weer van schoon water voorzien en de ruiten mooi schoon gepoetst. Ik zal jullie op de hoogte houden van het herstel van de Zebra.

Foto: Claudia

02-08-03

 

Vandaag is de hitte weer begonnen dus ik hou mijn hart vast wat er weer gaat gebeuren in de aquaria's. Ik heb in iedergeval alle lampen uitgeschakeld om te voorkomen dat alles gaat koken. Vandaag heb ik ook nog 30 % water ververst en nog een Pseudotropheus Socolofi verhuisd naar de "kneuzenbak".

De Socolofi is eigen kweek van ongeveer een jaar terug en toen hij rond de 3 a 4 cm was kreeg hij / zij denk ik een beroerte en kon niet meer zwemmen maar at nog goed. Ik ben niet zo iemand die dan gelijk de vis kan afmaken omdat hij / zij niet meer voldoet als "mooie" vis. Na de tijdje kon de Socolofi weer aardig zwemmen maar had een vergroeiing aan de ruggegraat gekregen. Het groeistadium is denk ik helemaal afgenomen en hij / zij blijft 4 cm met een flinke bochel aan de rechtse kant. We noemen hem Sleepie ( op zijn Nederlands uitgesproken )  Zijn andere broertjes en zusjes zijn allemaal al volgroeid en zijn te wild voor hem en pikken altijd zijn eten af en nu vond ik het tijd worden om hem te verhuizen naar een hele rustige omgeving. Ik heb ook nog een ander nieuwtje. Een tijdje terug had ik een Frontosa vrouwtje zitten met eitjes en dat is na een paar dagen mislukt, maar na een paar dagen zag ik dat het grootste vrouwtje een legbuis had. Nu na 10 dagen heeft ze nog steeds haar jonkies in haar bek en ze neemt nu af en toe wat fijn voer op, maar ik wacht rustig af want er kan nog vanalles fout gaan. Ik heb nu net nog gekeken hoe het met de Socolofi gaat en hij heeft al een plekje uitgezocht onder een rots naast het hol van de P. Demasoni die zijn oog verloren had. Ze begonnen al een beetje ruzie te maken dus Sleepie heeft voor een gehandicapte vis toch nog heel wat pit en ik hoop dat ik nog lang van hem / haar mag genieten, want voor mij is het toch een speciale vis geworden met een eigen verhaal. Op de foto staat Sleepie.

Foto: Claudia

20-07-03

 

Na 3 dagen heeft het Cyphotilapia Frontosa Burundi vrouwtje de eitjes ingeslikt. Ik baal er ontzettend van maar de vrouwtjes zijn nog erg jong dus ik moet wat meer geduld gaan kweken bij mezelf. Verder heb ik vandaag nog 30% water ververst bij de Malawi bak en de Frontosa bak. Een aantal weken geleden ben ik naar Spanje geweest en daar heb ik een mooie schelp gekocht voor mijn koppel Altolamprologus Compressiceps en die heb ik vandaag in een emmer met zout gezet om alle giftige stoffen eruit te halen zodat ik geen problemen krijg als ik de schelp in het aquarium plaats. Alleen is het even bekijken waar de schelp moet komen in het aquarium, want ik moet er zeker van zijn dat ik de schelp niet in een ander gebied leg van bijvoorbeeld de Julidochromis Transcriptus want dan kan het nog weleens ruzie veroorzaken vrees ik. Verder heb ik de vissen vandaag lekker verwend met een mix van artemia, witte muggelarven en garnaaltjes.

18-07-03

 

Het warme weer heeft zijn sporen wel weer achtergelaten in alle aquaria. Ik heb vandaag even alle ruiten van de bakken goed schoongemaakt en er is geen stukje alg meer te zien behalve dan op de stenen. Vanmiddag heb ik ontdekt   dat een van de Frontosa vrouwtjes eitjes in haar bek heeft dus ik ben benieuwd of ze het dit keer wel 3 a 4 weken volhoud. Het vrouwtje is nog vrij jong en moet denk ik nog veel leren dus ik ben erg benieuwd. Het mannetje heeft voor haar een mooie grot uitgekozen en daar zit ze heel rustig. Ze doet goed haar best om de eitjes te beluchten. In deze periode ga ik bewust geen lekkere dingetjes voeren zoals: krill, artemia, garnaaltjes, koolvisfilet, watervlooien, zwarte / witte muggelarven omdat ik het risico niet wil lopen dat ze de eitjes inslikt en lekker mee gaat eten. Vissen houden en kweken daar is veel geduld en tijd voor nodig en dat heb ik eigenlijk niet als cichliden 3 a 4 weken hun jongen in hun bek dragen, maar misschien word mijn geduld nu wel een keertje beloond.

09-07-03

 

Vanavond hoorde ik een gebonk bij het aquarium dus ik ga kijken wat er aan de hand is en kon echt niets vinden. Na een tijdje hoorde ik het weer en toen ben ik maar eens gaan kijken onder de kap van het aquarium. Ik zag een gestrande Leptosoma vrouw liggen bij de tl's en het had niet langer moeten duren want anders was ze overleden. Met mijn handen heb ik haar weer in het water gezet en toen was heel haar slijmlaag losgelaten, maar na een tijdje zwom ze weer vrolijk rond. Het mannetje had haar zo opgejaagd dat ze door een kiertje omhoog is gesprongen en zo op de glasplaat is gevallen. Ze is een echte geluksvis.

05-07-03

 

Ik was de laatste tijd niet zo tevreden over de filter situatie in mijn Malawi aquarium. De Malawi bak is 1 meter lang en 50 cm breed en 50 cm hoog. Daar stond een Eheim Profesionel 1 type 2322 onder en in de bak zelf een Fluval type 4 binnenfilter en dan nog had ik niet genoeg stroming om al het vuil af te voeren. Het schiet ook niet op als je alles afgeheveld hebt en de volgende dag ligt er al weer een berg, dus heb ik vorige week een Eheim profesionel 2 type 2128 besteld en die heb ik vandaag opgehaald en heb de filter gelijk geinstalleerd. Alles werkt goed en de vissen moeten erg hun best doen om tegen de stroom in te zwemmen want ze zijn het nog niet gewend, maar het vuil word goed afgevoerd en hoef bijna niks meer te doen dan alleenmaar water te verversen. Waar de binnenfilter heeft gezeten kan ik weer een mooie rotspartij maken voor nog meer schuilplaatsen. Met de Pseudotropheus Demasoni gaat het heel goed en is verhuisd naar de "kneuzenbak". Daar zwemmen allerlei cichliden in die of niet geaccepteerd worden door de rest of die ook een oog missen of die misvormd zijn maar toch goed kunnen functioneren.

28-06-03

 

Ik ben net een weekje terug van vakantie en ik had voor de vakantie al gezien dat een P. Demasoni niet geaccepteerd werd en dat hij / zij al bijna geen vinnen meer had, maar ik kon de Demasoni helaas niet te pakken krijgen.

Na de vakantie ben ik gelijk alle bakken gaan schoonmaken en de schade viel reuze mee. Door het vele alg op de ruiten lijkt het altijd erger dan het in werkelijkheid is. Ik kon tijdens de schoonmaak de demasoni niet meer vinden dus ik vreesde het ergste. De volgende ochtend gaf ik de Malawi's wat droogvoer en opeens komt de Demasoni tevoorschijn. Dit keer zag de Demasoni er nog slechter uit en had een oog verloren,  maar verder was het kreupele visje nog erg snel en zeker niet mager. Na een tijdje vangen heb ik ze toch kunnen overzetten in een kweekbakje waar ze tot rust kwam. De schade is enorm en al de vinnen waren stuk en het oog is helemaal verwijderd, dus je ziet alleen de oogkas, maar zo te zien is de oogkas vrij van infectie. De Demasoni eet volop dus ik wacht maar rustig af.

Copyright © 2003-2006 claudiacichlids.tripod.com All rights reserved | Beheerder Claudia |