nieuwebannerclaudia.jpg

A-B-C-D
Home
De meren
Malawi en Tanganyika aquarium
Mbuna aquarium
Malawi cichliden Database
Tanganyika cichliden Database
Ziekten
Medicijnen
Tips / Weetjes
Mijn aquaria
Aquaria bezoekers
Dagboek

Home Malawi database

poisson2.gif

Foto: Claudia

Aulonocara jacobfreibergi

 

Karakter:

 

Deze vissen worden rond de 14 cm en hebben van alle Malawi cichliden het meest lieve karakter. Aulonocara soorten komen het beste tot hun recht in een aquarium zonder Labeotropheus, Petrotilapia, Metriclima en Tropheops soorten.

 

Inrichting:

 

Alle Aulonocara soorten houden van een zandbodem. Ze hebben niet veel rotspartijen nodig omdat het meer een zandbewoner is. Planten kunnen goed overleven bij de Aulonocara’s.

 

Kweek:

 

Je kan niet alle Aulonocara soorten bij elkaar in een aquarium doen want dan gaan ze kruisen en dat is niet de bedoeling. Deze soorten kan je makkelijk bij elkaar plaatsen zonder last er van te krijgen dat ze gaan kruisen. A. Jacobfreibergi, A. Ethelwynnae, A. Stuartgranti en A. Rostratum

De mannetjes zijn het mooist gekleurd en de vrouwtjes hebben meestal een bruin / grijs zilverachtige kleur. Je kan het beste 1 man en meerdere vrouwtjes houden, zodat het mannetje zijn aandacht kan verdelen over alle vrouwtjes. De kweek gaat eigenlijk net zoals alle andere Malawi’s.  Na 21 dagen lost het vrouwtje de jonge visjes en de opkweek is eenvoudig.

 

Voeding:

 

Droogvoer, cichliden sticks, mysis, artemia, krill, koolvisfilet, garnaaltjes, witte- en zwarte muggenlarven.

 

Waterconditie:

 

Temp: 24 t/m 27 C

 

Ph: 7,3 t/m 8,8

 

Herkomst:

 

Malawi meer.

 

Eigen ervaringen:

Foto: Frans Hoogervorst

Cynotilapia afra

 

Uiterlijk:

 

De mannetjes worden ongeveer 10 cm en de vrouwtjes worden maar 8 cm. De mannetjes zijn kleurrijker en de vrouwtjes zijn grijsbruin van kleur. Deze soort komt in diverse kleuren voor en dat ligt hoofdzakelijk aan de vindplaats.

 

Karakter:

 

De mannetjes zijn erg territoriaal. Vrouwtjes en jongbroed leven samen in een groep. Deze vissen kan je het beste houden met andere Mbuna cichliden soorten.

 

Inrichting:

 

Deze vissen hebben een minimale bakmaat nodig van 1.20 m. Ze houden van flinke rotspartijen en hebben het liefst een zandbodem waar ze in kunnen wroeten ( zeven ) en zoeken naar voedselrestjes.

 

Kweek:

 

De beste verhouding om deze vissen te kweken is 1 man op 2-3 ( of meer ) vrouwtjes. De kweek gaat erg gemakkelijk. Broedende vrouwtjes verschuilen zich meestal in een hol, waar ze later ook hun jongen uitspugen. De vrouwtjes houden de eitjes / larfjes 21 dagen in hun bek. Zodra de jongen uitgespuugd zijn kan je ze makkelijk opkweken met artemia naupliën en cyclops.

 

Voeding:

 

Algen, daphnia, mysis, cyclops, krill, witte-, zwarte muggenlarven en droogvoer.

 

Waterconditie:

 

Temp: 23 t/m 27 C

 

Ph: 7,5 t/m 8,5

 

Gh: 12-16

Herkomst:

 

Malawi meer / Likoma, Chizumulu en Ntekete.

 

Eigen ervaringen:

 

 

 

Foto: Hobbyvis ( Ger )

Cyrtocara moorii

 

Karakter:

 

Over het algemeen zijn deze vissen erg vreedzaam tegenover andere Malawi cichliden en passen zich makkelijk aan. Daarom ook erg geschikt voor een Malawi beginner. Let er wel op dat ze zeker 25 cm kunnen worden.

 

Inrichting:

 

Het aquarium moet minstens 600 liter bevatten dan komen ze beter tot hun recht. Cyrtocara Moorii houd van een open inrichting in het aquarium, dus enkele rotspartijtjes en voor de rest veel open zwemruimte en veel zandoppervlak waar ze lekker in kunnen wroeten op zoek naar restjes voer en voor het graven van afzetkuilen.

 

Kweek:

 

Verhouding 1 man en 3 a 4 vrouwtjes. De kweek gaat erg gemakkelijk. Het vrouwtjes houd de eitjes / larfjes 21 dagen in haar bek waar ze erg intensief worden verzorgd. Moeder Moorii zorgt nog 2 weken voor haar jonkies als ze die heeft uitgespuugd.

 

Voeding:

 

Mysis, artemia, garnalen, cyclops, mosselen, zwarte- en witte muggelarven, koolvisfilet, droogvoer vlokken en sticks.

 

Waterconditie:

 

Temp: 24 t/m 27 C

 

Ph: 7,3 t/m 8,8

 

Herkomst:

 

Komt bijna in het hele Malawi meer voor.

 

Eigen ervaringen:

 

Claudia:

 

Ik heb deze cichliden een tijdje gehad en in die tijd waren ze de makkelijkste Malawi’s die ik ooit gehad heb. Ze zijn erg aardig tegen andere vissen maar als het echt moet kunnen ze ook erg bazig overkomen.

Home Malawi database

Copyright © 2003-2006 claudiacichlids.tripod.com All rights reserved | Beheerder Claudia |