nieuwebannerclaudia.jpg

A-B-C-D
Home
De meren
Malawi en Tanganyika aquarium
Mbuna aquarium
Malawi cichliden Database
Tanganyika cichliden Database
Ziekten
Medicijnen
Tips / Weetjes
Mijn aquaria
Aquaria bezoekers
Dagboek

Home Tanganyika database

poisson2.gif

Foto: Claudia Foto: Ruud

Altolamprologus calvus

 

Karakter:

 

De Calvus is een echte rover. Deze cichliden worden rond de 13 cm groot. Vormt geen territorium. Je kan het beste een koppel houden van de Altolamprologus calvus.

 

Inrichting:

 

Je kan deze cichliden al houden in een aquarium van 1 meter. Hij stelt het zeer op prijs als er in de rotspartij wat nauwe spleten zitten.

 

Kweek:

 

Het vrouwtje kiest een plek uit waar de man niet bij kan komen. Vaak is dat een nauwe spleet in een rotspartij. Als je echt geen nauwe spleten hebt dan kan je ook een paar lege slakkenhuizen in je aquarium leggen. Het opkweken van het jongbroed gaat niet altijd even gemakkelijk. Het jongbroed heeft krachtig opfokvoer nodig en regelmatig water verversen is erg belangrijk. Vrouwtje zorgt een tijdje voor het jongbroed, maar als ze echt gaan uitzwemmen is het beter om het mannetje te verwijderen. Meestal hebben de mannetjes de neiging om het jongbroed op te eten.

 

Voeding:

 

Garnaaltjes, koolvisfilet, mosselen, artemia, krill, mysis, cyclops, witte-, zwarte muggenlarven, vlokvoer en sticks.

 

Waterconditie:

 

Temp: 24 t/m 27 C

Ph: 7,3 t/m 8,8

 

Herkomst:

 

Tanganyika meer

 

Eigen ervaringen:

 

Claudia:

 
Ik heb al enkele jaren 1 man en 3 vrouwen van de A. Calvus in mijn aquarium zwemmen. Dat gaat uitstekend. Het is een hele rustige Tanganyika cichlide. De man heeft geen vaste vrouw. De vrouwtjes leggen hun eitjes vaak in lege slakkenhuizen. Ik heb al een paar keer een nestje gehad maar het valt niet mee om een flink aantal kleintjes over te houden. Na 2 weken ontstaat er bij mij altijd een massale sterfte bij de kleintjes. De kleintjes die dat overleven groeien meestal goed op en worden net zo mooi als hun ouders.

Foto: Claudia

Altolamprologus compressiceps

 

Karakter:

 

Hele goede rover die geen territorium vormt. Als ze alleen in een aquarium geplaatst worden kunnen ze heel lang schuw blijven. Het beste is om ze als koppel te houden.

 

Inrichting:

 

Heeft graag een flinke rotspartij met veel nauwe spleten en een zandbodem. Laat planten zoals: Anubias, Vallisneria, hoornblad met rust.

 

Kweek:

 

Het zijn holenbroeders. Vrouwtje kiest een hol uit waar het mannetje niet in kan komen. Ze broeden ook vaak in lege slakkenhuizen. De eieren komen na een week uit en het vrouwtje zal de jongen verder verzorgen. Het mannetje zal de jongen zien als een lekker hapje. Het opkweken van de jongen gaat vrij moeilijk, omdat ze ook erg langzaam groeien. Volwassen exemplaren worden ongeveer 15 cm, de vrouwtjes worden maar 8 – 10 cm.

 

Voeding:

 

Mysis, krill, garnalen, koolvisfilet, zwarte-, witte muggenlarven, artemia en droogvoer.

 

Waterconditie:

 

Temp: 24 t/m 27 C

Ph: 7,3 t/m 8,8

 

Herkomst:

 

Tanganyika meer.
 
Eigen ervaringen:

Foto: T. vd. Ploeg Foto: T. vd. Ploeg
Foto: T. vd. Ploeg Foto: T. vd. Ploeg

Cyathopharynx furcifer

 

Karakter:

 

De mannetjes van deze soort zijn territoriaal en onstuimig. De vrouwtjes leven in groepen apart, maar blijven in de buurt van de mannetjes zwemmen. Deze cichliden ( 20 cm ) hebben een ruim ( vanaf 1.50 meter, liefst 2 meter ) aquarium nodig. Je kan het beste 1 dominant mannetje en een kleiner mannetje met circa 5 vrouwtjes houden. Het is niet aan te raden om in hetzelfde aquarium andere Tanganyika cichliden onder te brengen. Als je wel andere cichliden erbij wilt zetten moet je in iedergeval geen grotere cichliden kiezen dan de Cyathopharynx Furcifer. De Neolamprologus Brichardi groep is zeer geschikt als bijvis.

 

Inrichting:

 

Het aquarium moet enkele grote stenen bevatten en meer dan de helft van de bodem moet bestaan uit zand.

 

Kweek:

 

De kweek is eigenlijk niet zo moeilijk. Het mannetje maakt een groot kraternest en lokt een vrouwtje mee naar het nest. De eitjes worden gelijk door het vrouwtje in de bek genomen. De nesten kunnen circa 25 eieren bevatten. Na ongeveer 26 dagen spuugt het vrouwtje het jongbroed uit.

 

Voeding:

 

Cichlidenmix, artemia, cyclops, mysis, krill, garnalen, mosselen, witte-, zwarte muggelarven, koolvisfilet, droogvoer en sticks.

 

Waterconditie:

 

Temp: 24 t/m 27 C

Ph: 7,3 t/m 8,8

 

Herkomst:

 

Overgangshabitats in het Tanganyikameer

 

Eigen ervaringen:

Foto: Claudia

Cyphotilapia frontosa burundi

 

Karakter:

 

In het algemeen worden Frontosa’s 20 a 35 cm. Frontosa’s zijn rustige zwemmers, maar erg kieskeurig qua voeding. Als ze jong zijn krijgen ze een groeipiek en als ze die piek eenmaal bereikt hebben dan groeien ze erg langzaam. Het is een groepsdier dus 1 man met 3 a 4 vrouwtjes volstaat prima.

 

Inrichting:

 

Deze grote cichliden hebben een ruim aquarium nodig. Een aquarium vanaf 1.50 is zeer geschikt voor een groepje Frontosa’s. De vrouwtjes hebben graag wat holen in het aquarium om zich af en toe in te verstoppen voor de mannetjes. Verder is een open plek in het aquarium erg belangrijk omdat ze daar de eieren ( 25 tot 100 stuks ) afzetten.

 

Kweek:

 

Op een open plek zet het vrouwtje haar eitjes af en die worden weer bevrucht door het mannetje. Als dat proces klaar is neemt het vrouwtje de eitjes in haar bek. Ze houd de eitjes voor een lange tijd ( 5 weken ) in haar bek. Daarna laat ze het jongbroed een voor een los, maar als er gevaar dreigt neemt ze het jongbroed weer in haar bek. Het jongbroed is vrij eenvoudig op te kweken omdat ze best groot zijn als het vrouwtje ze loslaat.

 

Voeding:

 

Garnalen, mosselen, koolvisfilet, krill, mysis, artemia, witte-, zwarte muggenlarven, droogvoer sticks.

 

Waterconditie:

 

Temp: 24 t/m 27 C

Ph: 7,3 t/m 8,8

 

Herkomst:

 

Komt in het hele Tanganyika meer voor.

 

Eigen ervaringen:

 

Claudia:

 

Ik heb een hele grote groep Frontosa’s zitten. Ze zijn ontzettend kieskeurig met eten, dus ik wissel erg vaak af met het voer. Ik heb al 2 nestjes van de Frontosa Burundi gehad en ze zijn erg makkelijk op te kweken. Ze eten dan ook al normale artemia ( diepvries ) en cyclops. De agressiviteit tussen de mannen is eigenlijk nihil, maar ze zijn allemaal met elkaar opgegroeid dus dat zal misschien wel helpen. Bij de Frontosa Burundi’s zwemt een Julidochromis Transcriptus en nog steeds kijken de Frontosa’s daar niet naar om. Misschien omdat ze allemaal nakweek zijn. Verder zwemt er een Altolamprologus Compressiceps man en een jonkie ( die in het aquarium is geboren ) bij en een paar synodontis polly. Gaat allemaal prima en iedereen heeft zijn eigen plekje.

Ik heb ook nog een groep Frontosa Zaire Blue Kapampa en die zijn een stuk pittiger qua karakter. Het is F1 kweek en elke vis die je erbij zet die wat kleiner is dan hun word afgeslacht. Het is een hechte groep en volgens mij heb ik 1 man en 9 vrouwen maar dat is eigenlijk nog niet zo goed te zien. Dus ben benieuwd wat er uit komt rollen. 

Foto: Claudia Foto: Claudia

Cyprichromis leptosoma

 

Karakter:

 

Zijn hele rustige, vreedzame cichliden. Ze vormen geen territorium.

 

Inrichting:

 

Ze komen het beste tot hun recht als ze een aquarium hebben van minimaal 1.20 meter. Ze leven in de bovenste waterlaag van het aquarium.

 

Kweek:

 

De mannetjes en vrouwtjes vormen beide aparte groepen. De eieren worden in open water afgezet en gelijk door het vrouwtje in de bek genomen. Na 3 – 4 weken spuugt het vrouwtje het jongbroed uit en blijft ze zeker nog een week voor de jonge vissen zorgen. Leptosoma’s eten jonge visjes bijna nooit op. Het kan weleens gebeuren dat de dominante Leptosoma man een paar jonge visjes op eet. Volwassen exemplaren worden ongeveer 14 cm.

 

Voeding: 

 

Cyclops, artemia, mysis, witte-, zwarte muggenlarven, krill en droogvoer.

 

Waterconditie:

 

Temp: 24 t/m 27 C

Ph: 7,3 t/m 8,8

 

Herkomst:

 

Tanganyika meer

 

Eigen ervaringen:

Home Tanganyika database

Copyright © 2003-2006 claudiacichlids.tripod.com All rights reserved | Beheerder Claudia |