Make your own free website on Tripod.com

nieuwebannerclaudia.jpg

M-N-O-P
Home
De meren
Malawi en Tanganyika aquarium
Mbuna aquarium
Malawi cichliden Database
Tanganyika cichliden Database
Ziekten
Medicijnen
Tips / Weetjes
Mijn aquaria
Aquaria bezoekers
Dagboek

Home Malawi database

poisson2.gif

Foto: Frans Hoogervorst Foto: Frans Hoogervorst

Foto: Hobbyvis ( Ger )

Otopharynx Lithobates
 

Karakter:

 

Erg vreedzame vis die alleen tegen andere mannetjes van zijn eigen soort agressief zal zijn. Dus het beste is om maar 1 mannetje op een aantal vrouwtjes te houden. Drukke Mbuna soorten zijn niet gewenst om bij deze vissen te houden.

 

Uiterlijk:

 

De mannetjes hebben een prachtige blauwe kleur met een gele streep die begint tussen de ogen en eindigd in de rugvin en worden ongeveer 15 cm. De vrouwtjes hebben een grijs bruine kleur en worden maar 13 cm. 

 

Inrichting:

 

Deze vissen hebben een aquarium nodig van minimaal 1.50 m. Deze vissen ( vooral de vrouwtjes ) stellen het op prijs als er holen en fijn zand in het aquarium aanwezig zijn. Deze planten: Anubias, Valisneria en Javavaren worden met rust gelaten.

 

Kweek:

 

Een mannetje maakt een territorium waar ook een hol in de buurt is. In het hol vind de paring en de bevruchting van de eieren plaats. De broedende vrouwtjes blijven in het hol zolang ze de eieren in hun bek hebben. Na ongeveer 3 weken laten ze het jongbroed los. De jongen kunnen makkelijk worden opgekweekt met artemia naupliŽn of fijngewreven droogvoer.

 

Voeding:

 

In de natuur eten deze vissen de uitwerpselen van vissen die herbivoor zijn. In het aquarium eten ze erg gevarieerd voedsel zoals: mysis, krill, cyclops, artemia, watervlooien, witte-, zwarte muggenlarven en droogvoer.

 

Waterconditie:

 

Temp: 24 t/m 27 C

 

Ph: 7,5 t/m 8,0

 

Gh: 12-16

 

Herkomst:

 

Malawi meer / Mumbo, Thumbi West, Thumbi East, Zimbawe Rock en Chinyamwezi.

 

Eigen ervaringen:

 

Foto: Frans Hoogervorst Foto: Frans Hoogervorst

Placidochromis Phenochilus
 

Karakter:

 

Deze vis is vreedzaam tegen andere medebewoners. De vrouwtjes kunnen soms weleens schuw zijn. Drukke Mbuna soorten zijn niet gewenst om bij deze vissen te houden.

 

Uiterlijk:

 

De mannetjes worden ongeveer 20 cm en de vrouwtjes blijven iets kleiner zo rond de 17 cm. De mannetjes hebben een diep blauwe kleur en over het hele lichaam hebben ze lichtblauwe vlekjes. De vrouwtjes zijn grijs blauw van kleur en hebben donkere dwarsbanden over het lichaam lopen.

 

Inrichting:

 

Deze vissen hebben een aquarium nodig van minimaal 1.50 m. Deze vissen ( vooral de vrouwtjes ) stellen het op prijs als er holen en fijn zand in het aquarium aanwezig zijn.

 

Kweek:

 

De paring en bevruchting van de eieren neemt op het zand of op een platte steen plaats. Het vrouwtje heeft het jongbroed ongeveer 3 weken in haar bek. Daarna spuugt ze de jongen uit en kan je ze makkelijk opkweken met artemia naupliŽn of fijngewreven droogvoer.

 

Voeding:

 

Krill, mysis, artemia, watervlooien, witte-, zwarte muggenlarven, cyclops en droogvoer.

 

Waterconditie:

 

Temp: 24 t/m 27 C

 

Ph: 7,5 t/m 8,0

 

Gh: 8-12

 

Herkomst:

 

Malawi meer, langs de noordwestelijke kust, ten noorden van South Rukuru. 

 

Eigen ervaringen:

Foto: Frans Hoogervorst Foto: Frans Hoogervorst
Foto: Frans Hoogervorst

Protomelas Taeniolatus

 

Karakter:

 

De mannetjes kunnen territoriaal zijn, maar hun territorium is vrij klein. Omdat deze soort over het algemeen qua karakter rustig is hebben deze vissen liever een aquarium waar geen Mbuna soorten in zitten.

 

Uiterlijk:

 

Deze vissen worden ongeveer 15 cm. De mannetjes zijn kleurrijk en de vrouwtjes zijn zilvergrijs en hebben 2 zwarte lengtebanden over het lichaam.

 

Inrichting:

 

Deze vissen hebben een minimale bakmaat nodig van 1.50 m. De vrouwtjes van deze soort willen graag een hol om zich af en toe in terug te trekken als het mannetje te agressief is. Echte rotspartijen hebben deze vissen niet nodig.

 

Kweek:

 

De beste verhouding om deze vissen te kweken is 1 man op 2-3 ( of meer ) vrouwtjes. De kweek gaat erg gemakkelijk. Broedende vrouwtjes verschuilen zich meestal in een hol, waar ze later ook hun jongen uitspugen. De vrouwtjes houden de eitjes / larfjes 21 dagen in hun bek. Als ze de jongen uitgespuugd heeft zal ze nog ongeveer 3 weken voor de jongen zorgen. Het jongbroed is makkelijk op te kweken met artemia naupliŽn en cyclops.

 

Voeding:

 

Mysis, krill, artemia, cyclops, watervlooien, zwarte-, witte muggenlarven en droogvoer.

 

Waterconditie:

 

Temp: 24 t/m 26 C

 

Ph: 7,5 t/m 8,5

 

Gh: 5-8

 

Herkomst:

 

Malawi meer.

 
Eigen ervaringen:

Foto: Rico

Pseudotropheus acei

 

Karakter:

 

De mannetjes zijn wel territorium gericht. Het is ook niet aan te raden om meerdere mannetjes in een aquarium te plaatsen. Deze cichlide is goed te houden in de verhouding 1 man en 3 vrouwen. Je kan het beste de Pseudotropheus Acei niet in een aquarium onderbrengen met Utaka, Aulonocara soorten en de zandbewonende cichliden van de geslachten Lethrinops en Nyassachromis. Ze worden niet groter dan 16 cm.

 

Inrichting:

 

Het aquarium moet minstens 1.50 m lang zijn. Ook flinke rotspartijen worden gewaardeerd door deze cichliden. Anubias en Valisneria zullen het uitstekend doen in een P. Acei aquarium.

 

Kweek:

 

Kweek vrij eenvoudig. De legsels bevatten meestal 30 eieren. Na ongeveer 21 dagen spuugt het vrouwtje het jongbroed uit en verzorgd ze het jongbroed nog een paar weken.

 

Voeding:

 

Mysis, cyclops, krill, witte,- zwarte muggelarven, artemia, vlokvoer, sticks.
 

Waterconditie:

 

Temp: 24 t/m 27 C

Ph: 7,3 t/m 8,8

 

Herkomst:

 

Malawi meer.

 

Eigen ervaringen:

Foto: Ton Foto: Ewald v. Es
Foto: Corien Foto: Corien

Pseudotropheus crabro

 

Karakter:

 

De Crabro ( in het Latijns: horzel ) is een klein soort Malawi cichlide en word ongeveer 15 cm. In de natuur is de Crabro een poetsvis voor een grote meerval soort (Bagrus Meridionalis ). Deze cichlide ontdoet de meerval van levende karperluis Argulus Africanus. Tegenover andere Malawi’s zijn ze niet echt agressief.

 

Inrichting:

 

Ze houden van veel holen en rotspartijen.

 

Kweek:

 

Meestal paren de Crabro’s in holen. Broedzorg gaat hetzelfde als bij alle andere Mbuna soorten.

 

Voeding:

 

Cyclops, artemia, mysis, krill, witte-, zwarte muggelarven, garnalen, koolvisfilet, mosselen, vlokvoer en sticks

 

Waterconditie:

 

Temp: 24 t/m 27 C

Ph: 7,3 t/m 8,8

 

Herkomst:

 

Deze Mbuna komt in nagenoeg het gehele meer voor. Wordt niet aangetroffen langs de noordoostelijke oever, ten noorden van Ruhuhu.

 

Eigen ervaringen:

Foto: Ton

Pseudotropheus polit

 

Karakter:

 

Het is een kleinblijvend soort Mbuna cichlide en wordt maar 10 cm groot.

Mannetjes die gaan paren zijn erg agressief als het gaat om het verdedigen van hun territorium. Vrouwtjes leven in kleine groepjes apart van de mannetjes.

 

Inrichting:

 

Omdat de mannetjes best wel agressief kunnen zijn is een 1.50 aquarium een must.

Het aquarium moet ingericht worden met diverse rotspartijen zodat de vrouwtjes zich kunnen terug trekken als ze achterna gezeten worden door de mannetjes of als de vrouwtjes eitjes hebben kunnen ze zich terug trekken in de rotspartij.

 

Kweek:

 

De paring gebeurd in een klein hol. Elke vis word dan weggejaagd door het mannetje. Broedende vrouwtjes trekken zich terug in het hol of in spleten. Na ongeveer 21 dagen spuugt ze de kleintjes uit.

 

Voeding:

 

In de natuur vinden ze hun voedsel in de Aufwuchs die op de rotsen groeien. In het aquarium eten ze eigenlijk alles wel zoals: artemia, krill, mysis, cyclops, witte-, zwarte muggelarven, droogvoer, sticks.

 

Waterconditie:

 

Temp: 24 t/m 27 C

Ph: 7,3 t/m 8,8

 

Herkomst:

 

De Pseudotropheus polit komt slechts voor tussen de rotsen van Lion's Cove, Malawi

 

Eigen ervaringen:

Foto: Ewald v. Es Foto: Corien

Pseudotropheus socolofi

 

Karakter:

 

Deze cichlide is een van de kleinere soorten van het Malawi meer. Ze worden maximaal 10 cm. Over het algemeen zijn de Socolofi’s vreedzaam.

 

Inrichting:

 

Socolofi’s houden graag van rotspartijen en hebben meestal wel een territorium. Ze graven ook vaak dus pas op met losse stenen te stapelen in het aquarium. Anubias en Javavaren overleven prima bij de Socolofi’s.

 

Kweek:

 

Vrij eenvoudig. Het jongbroed kan je voeren met levende artemia of fijngestampt droogvoer.

 

Voeding:

 

Mysis, krill, artemia, cyclops, witte-, zwarte muggelarven, garnalen, koolvisfilet, spirulina vlokken, vlokvoer, sticks.

 

Waterconditie:

 

Temp: 24 t/m 27 C

 

Ph: 7,3 t/m 8,8

 

Herkomst:

 

Malawi meer

 

Eigen ervaringen:

 

Claudia:

 

Socolofi’s hebben ondanks hun niet zo grote afmeting een pittige karakter en gaan nooit een ruzie uit de weg. Meestal loopt het wel goed af. Over het algemeen zijn ze best makkelijk te houden. Ze kweken ook makkelijk in het aquarium en ik heb er altijd wel wat van over gehouden.

 

Foto: Claudia Foto: Claudia

Pseudotropheus zebra

 

Karakter:

 

Zijn erg onverdraagzaam naar soortgenoten en naar andere Malawi’s.

 

Inrichting:

 

Gebruik heel veel stenen om veel holen te maken zodat de vissen een toevluchtsoord hebben om te schuilen voor andere agressieve Zebra’s.

 

Kweek:

 

Eenvoudige kweek. Zebra’s hebben geen vaste paarbinding dus het vrouwtje zorgt alleen voor het jongbroed.

 

Voeding:

 

Koolvisfilet, garnalen, krill, mysis, cyclops, witte-, zwarte muggelarven, artemia, spirulina vlokken, droogvoer, sticks.

 

Waterconditie:

 

Temp: 24 t/m 27 C

 

Ph: 7,3 t/m 8,8

 

Herkomst:

 

Malawi meer.

 

Eigen ervaringen:

 

Claudia:

 

Ik heb niet zulke goede ervaringen met Zebra’s. Ik vind ze veel te agressief en ze onderdrukken elke Malawi die ze tegen komen in het aquarium. Doordat ze zo agressief zijn kan heel de sfeer in het aquarium verpest worden. Ik heb nog een paar Zebra’s maar ik zou ze nooit meer kopen.

Foto: T. v. Malsen Foto: Wouter
Foto: Frans Hoogervorst

Nimbochromis livingstonii

 

Karakter:

 

Nimbochromis livingstonii’s zijn flinke rovers. Aulonocara soorten en kleinere visjes worden als prooi gezien. Ze hebben geen vast territorium. Als je de Livingstonii voert met kleine visjes kunnen ze agressiever worden tegenover andere kleine medebewoners.

 

Inrichting:

 

Ze hebben best een groot aquarium nodig ( zo rond de 2 meter ) vanwege hun afmeting ( 25 cm ). Ze houden van een open inrichting, dus veel zand en weinig rotspartijen. 

 

Kweek:

 

De kweek is hetzelfde als die van de Nimbochromis venustus. Legsel kan 50 tot 150 eieren bevatten.

 

Voeding:

 

Koolvisfilet, garnalen, mosselen, artemia, krill, mysis, zwarte-, witte muggenlarven, cyclops, droogvoer en sticks.

 

Waterconditie:

 

Temp: 24 t/m 27 C

Ph: 7,3 t/m 8,8

 

Herkomst:

 

Malawi meer.

 

Eigen ervaringen:

Foto: Hobbyvis ( Ger ) Foto: Claudia

Nimbochromis venustus

 

Karakter:

 

Deze cichlide is een goede rover op kleine visjes en tegenover soortengenoten kan de Venustus erg agressief zijn.

 

Inrichting:

 

Het aquarium moet zeker 1.50 m lang zijn om agressiviteit te voorkomen en vanwege zijn lengte ( maximaal 25 cm ). Rotspartijen zijn verplicht omdat de vrouwtjes met eieren en “zwarte schaapjes” zich hier lekker in kunnen verstoppen als een mannetje Venustus zich agressief gedraagt.

 

Kweek:

 

De kweek gaat vrij eenvoudig, maar tijdens de paring mag je de vissen niet laten schrikken, want dan is de kans groot dat ze de eitjes uit zal spugen.

 

Voeding:

 

Koolvisfilet, mysis, krill, witte- en zwarte muggenlarven, garnalen, mosselen, artemia, cyclops, droogvoer en sticks.

 

Waterconditie:

 

Temp: 24 t/m 27 C

 

Ph: 7,3 t/m 8,8

 

Herkomst:

 

Malawi meer.

 

Eigen ervaringen:

 

Claudia:

 

Deze cichliden hebben een aantal jaren in mijn aquarium gezeten. Venustussen roven bijzonder goed als ze eenmaal de smaak te pakken hebben. Ze zaten bij mij bij een stel Neolamprologus Brichardi’s en een paar andere Malawi’s. De Venustus man was altijd hongerig en ging toen maar achter de Brichardi’s aan en dat kon hij erg goed, zo goed zelfs dat hij 5 cm Brichardi’s in zijn bek had om op te eten. Van agressiviteit naar de Venustus vrouwtjes en de andere Malawi’s heb ik nooit echt veel gemerkt.

Home Malawi database

Copyright © 2003-2006 claudiacichlids.tripod.com All rights reserved | Beheerder Claudia |